MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

‘Наша головна мета — переконати Офіс прокурора МКС, що насильницька передача дітей до Росії — це геноцид’У Криму ‘прокурор’ запросив 10 років позбавлення волі для колишнього командира корабля ‘Славутич’Засновники ініціативи ‘Трибунал для Путіна’ обговорили з Генпрокурором співпрацю щодо фіксації воєнних злочинівПрокурор МКС Карім Хан відвідав ХарківЗа вбивство цивільного судитимуть першого російського військового – Офіс ГенпрокурораОфіс Генпрокурора: У СІЗО та колоніях годували неякісним м’ясом та рибоюВ’ячеслава Чорновола вбили кастетом, стверджує ексзаступник генпрокурора Офіс Генпрокурора вимагає закрити Херсонський слідчий ізоляторРФ: Прокурор запросив для Олега Приходька 11 років колоніїУстанови ДКВС завдали державі збитків на 170 млн грн – Офіс ГенпрокурораЧи маєте ви вплив на своїх підлеглих? ХПГ звертається до Міністерства юстиції, ДБР та Генерального прокурораРеформа кримінально-виконавчої медицини: генпрокурор вимагає від прем’єр-міністра негайного втручанняЧому Україна рухається в ЄС, а судді і прокурори залишаються в радянському минулому?!Офіс Прокурора МКС опублікував черговий звіт про попереднє розслідування у справі "Ситуація в Україні"Звернення до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової та Генерального прокурора України Юрія ЛуценкаПолный текст отчета Офиса прокуроров МУС о предварительном исследовании по Украине в 2017 годуВідкрите звернення до Генерального прокурора України Луценко Ю.В.Прокурор Наталія Поклонська винесла рішення про призупинення діяльності Меджлісу кримськотатарського народуПарадокси бувають двох видів: вивченням одних займаються науковці, інші ж створюють прокурориДумка прокурора – не закон +

Я б генпрокурором став – хай мене научать!

12.05.2016   
Геннадій Токарев, адвокат
Немає жодних сумнівів, що Юрій Віталійович має величезний досвід як в галузі державного управління, політичної діяльності, та і різноманітний життєвий досвід, і звичайно, почуття величезної відповідальності за країну, яке притаманно політичному діячу такого рівня. Але чи можна розуміти, що передбачене статтею 85 Конституції України повноваження народних депутатів, які діють у складі Верховної Ради України, приймати закони є необмеженим? Відповідь на це питання є в ст.6 та 19 Конституції, яка обмежує повноваження органів державної влади, в тому числі органів законодавчої влади.  

Немає жодних сумнівів, що Юрій Віталійович має величезний досвід як в галузі державного управління, політичної діяльності, та і різноманітний життєвий досвід, і звичайно, почуття величезної відповідальності за країну, яке притаманно політичному діячу такого рівня.

Але чи можна розуміти, що передбачене статтею 85 Конституції України повноваження народних депутатів, які діють у складі Верховної Ради України, приймати закони є необмеженим? Відповідь на це питання є в ст.6 та 19 Конституції, яка обмежує повноваження органів державної влади, в тому числі органів законодавчої влади.

«После того, как мы ввели налоги на воздух, они стали меньше дышать. Молчать!!!»
(Д.Роддари, «Приключения Чиполлино»)

Із курсу теорії держави і права, який викладають на першому курсі юридичного факультету відомо, що норми права, з яких складається будь-який законодавчий акт, є загальнообов’язковими правилами поведінки, що мають відповідати суспільним відносинам, які вони регулюють. Чи в Україні зникли всі фахівці в галузі права, що виникла нагальна потреба призначити на посаду Генерального прокурора особу без фахової освіти і досвіду роботи? Звичайно, ні.

Отже, шановні народні депутати розуміють свої повноваження приймати закони таким чином, що вони можуть запровадити будь-які правила поведінки для людей, які їх обрали, наприклад, ввести податки на дощ, або на повітря.

Крім того, що очевидним свавіллям є використання своїх повноважень таким чином, як прийняття закону з метою створення умов для призначення на посаду конкретної особи, що перетворює правову природу такого нормативного акту на акт індивідуальної дії, називати який законом немає жодних юридичних підстав, є ще і наступне міркування.

Уявляється, що першим кримінальним провадженням, яке має відкрити шановний Юрій Віталійович після його призначення на посаду Генерального прокурора, має бути кримінальне провадження проти народних депутатів України за статтею 365 Кримінального кодексу України за перевищення службових повноважень, які проголосували за внесення змін до Закону України «Про прокуратуру», яке дозволяє йому обіймати посаду Генерального прокурора.

У такому разі будуть хоча б підстави для того, щоб виправдати таке призначення і побажати Юрію Віталійовичу успіхів в подальшій роботі.

 

 Поділитися