MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Лікар вимагав гроші за операцію ВІЛ-інфікованому

19.10.2015   
Олена Орлова
Незважаючи на реальну загрозу життю чоловікові з ВІЛ-позитивним статусом, лікар стверджував, що операція не потрібна. Водночас у приватній розмові визнав, що хірургічне втручання необхідне, але висунув умову: «за ризик» здоров’ю ескулапа слід приплатити.

Незважаючи на реальну загрозу життю чоловікові з ВІЛ-позитивним статусом, лікар стверджував, що операція не потрібна. Водночас у приватній розмові визнав, що хірургічне втручання необхідне, але висунув умову: «за ризик» здоров’ю ескулапа слід приплатити.

«Життя мого чоловіка під загрозою!» – почули від жительки Луганщини співробітники Центру правової інформації та консультацій при ГО «Суспільна служба правової допомоги».

Заявниця повідала, що її чоловік має ВІЛ-позитивний статус. Наразі перебуває у районній лікарні та вкрай потребує операції. Ситуація складна: при людях, на оглядах лікар-хірург говорить, що показань для операціє немає. Однак у приватній бесіді з дружиною напряму заявив: хірургічне втручання потрібне, але ризикувати власним здоров’ям, оперуючи ВІЛ-позитивного, він погодиться лише за додаткову плату.

Жінка була у розпачі, адже її родина з переселенців, живе дуже скромно, і грошей на «подяку» лікарю не має. Водночас стан Ігоря з кожним днем погіршувався.

Вислухавши історію, юрист Центру Анастасія Павлова запевнила її, що ситуація хоч і непроста, але вирішувана.

Як повідомляє «Правовий простір», правозахисники допомогли скласти та подати скарги на дії лікаря до адміністрації лікарні та до Департаменту охорони здоров’я Луганської облдержажміністрації, а також заяву до Новоайдарського райвідділу УМВС України.

В результаті проти медика було відкрито кримінальне провадження, а хворого прооперували.

Так завдяки можливості звернутися по безоплатну правову допомогу, родині переселенців вдалося врятувати здоров’я ВІЛ-інфікованому чоловікові.

Правова довідка:
Дії лікаря, що вимагав кошти за проведення операції хворому на ВІЛ, порушують ст. 49 Конституції України (Кожен має право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування) та Закон України «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ», і можуть бути кваліфіковані як кримінальне правопорушення, визначене ст. 184 Кримінального кодексу України (Порушення права на безоплатну медичну допомогу):
Незаконна вимога оплати за надання медичної допомоги в державних чи комунальних закладах охорони здоров’я – карається штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців.

 Поділитися