MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Правова допомога вимушеним переселенцям, які живуть з ВІЛ

04.08.2015   
Юрій Чумак
Передбачає надання вимушеним переселенцям, що живуть з ВІЛ, не тільки правових консультацій, але й вторинної правової допомоги в кримінальних провадженнях, адміністративних та цивільних справах.

На шляху налагодження нового життя внутрішньо переміщені особи (ВПО) стикаються з низкою проблем у правому полі. Наприклад, не знають, які документи потрібні для отримання соціальних виплат та як їх правильно оформити, як спілкуватися з орендодавцями, коли винаймають житло, не дуже уважно читають договори з ріелтерськими агенціями і, як наслідок, стають жертвами шахраїв та втрачають останні заощадження. Люди часто не вміють будувати відносини з органами влади та не знають, як поводити себе у разі виникнення правових конфліктів.

Однак у ще більш вразливому становищі опиняються ті вимушені переселенці, які живуть з ВІЛ/СНІД. Крім загальних питань, характерних для всіх ВПО, людям з ВІЛ складно отримати відповідні діагностику та лікування, ті з них, хто проходять курс замісної підтримувальної терапії, нерідко мають великі проблеми у спілкуванні з правоохоронцями, упереджене ставлення частини суспільства до інфікованих на ВІЛ призводить до дискримінаційних проявів при навчанні, працевлаштуванні тощо.

Тому міськрайонна громадська організація «Чугуївська правозахисна група» взялася за реалізацію проекту «Підвищення правових знань та надання правової допомоги ВПО, які живуть з ВІЛ, на території Харківської області на системному рівні», який підтримано Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй в Україні (ПРООН).

Завданнями проекту є налагодження системи надання якісних послуг з правового захисту ВПО, які живуть з ВІЛ/СНІД, в Харківській області, формування толерантного ставлення до них з боку суспільства, адекватне реагування на випадки порушень прав ВПО, які живуть з ВІЛ/СНІД, зменшення рівня дискримінації та стигматизації, розширення обізнаності ВПО, які живуть з ВІЛ/СНІД, щодо можливостей самозахисту та відстоювання своїх прав.

Проект передбачає надання вимушеним переселенцям, що живуть з ВІЛ, не тільки правових консультацій, але й безоплатної вторинної правової допомоги в кримінальних провадженнях, адміністративних та цивільних справах (складання процесуальних документів, представництво в суді вказаних осіб, судовий захист тощо).

Зазначені особи, що потребують допомоги, можуть записатися на прийом за телефоном «гарячої лінії»: 097-069-49-72.

 Поділитися