MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

В Росії Рада Федерації схвалила закон про «небажані організації»

21.05.2015    джерело: http:
Ольга Гончарова

Які саме дії міжнародної організації можуть «погрожувати конституційному ладу Росії», в законі не уточнюється. Що дає широкі можливості для репресій проти громадянського суспільства.

За документом, «небажаною» може бути визнана іноземна чи міжнародна неурядова організація, що «становить загрозу засадам конституційного ладу Росії, її обороноздатності і безпеці».

Які саме дії міжнародних організацій підпадають під визначення закону, в ньому не уточнено.

Рішення щодо запису до реєстру «небажаних організацій» має ухвалювати Генеральна прокуратура Росії після узгодження з Міністерством закордонних справ.

Найближчим часом документ поступить на підпис до президента Володимира Путіна.

За порушення закону передбачений штраф від 5 тисяч до 100 тисяч рублів, за повторне порушення – позбавлення волі до шести років.

Проти ухвалення закону про «небажані організації"раніше виступили правозахисні организації Amnesty International и Human Rights Watch.

В Організації з безпеки і співпраці в Європі закликають президента Росії Володимира Путіна накласти вето на новий закон про «небажані організації», ухвалений парламентом країни.

Як заявила представник ОБСЄ зі свободи засобів інформації Дуня Міятович, цей обмежувальний закон матиме негативний вплив на свободу висловлювання, свободу засобів інформації, плюралізм думок та на інші демократичні права.

За її словами, до цього призведуть широкі і неточні формулювання нового закону.

Раніше в середу, 20 травня, верхня палата Федеральних зборів (парламенту) Росії, Рада федерації, ухвалила цей закон після того, як у вівторок, 19 травня, його ухвалила нижня палата, Державна дума. Тепер він іде на підпис президентові Росії.

Російські відділення організацій, що потраплять до реєстру, мають бути закриті.

Також Рада з прав людини при президентові Росії направляла депутатам експертний висновок із критикою законопроекту. Члени Ради відзначали, серед іншого, що, ставлячи за мету протидіяти діяльності іноземних організацій, що діють на шкоду безпеці Росії, неприпустимо запроваджувати заходи, які призводять до порушень прав громадян.

20.05.2015

 

 

 Поділитися