MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Честь і гідність ректора зооветеринарної академії Валерія Головка не порушувались – ухвала апеляційного суду

21.03.2015   
Миколай Соболь
ХПГ вважає позитивним моментом той факт, що суди не створили небезпечний прецедент звуження свободи слова в Інтернеті, тим паче висловлювання представника військово-промислового комплексу, які досліджувались судами, стосувались суспільного життя і безпеки регіону та України, а не подробиць чийогось приватного життя.

19 березня 2015 року Апеляційний суд Харківської області відхилив апеляційну скаргу пана Валерія Головка та залишив чинним рішення Дергачівського районного суду Харківської області від 22.01.2015, яким ректору Харківської державної зооветеринарної академії відмовлено у визнанні порушеними його честі та гідності.

Нагадаємо, в серпні 2014 року мешканець Малої Данилівки Дергачівського району Сергій Грицаєнко, який працює інженером на оборонному підприємстві, опублікував на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook інформацію про будівництво злітно-посадкової смуги на території Харківської державної зооветеринарної академії, при цьому згадавши її ректора – Валерія Головка, якого інженер охарактеризував, як активного члена Партії регіонів, який має стосунок до «промосковського казачества».

Таку інформацію Валерій Головко розцінив як образу честі та гідності та подав позов до Сергія Грицаєнка, оцінивши начебто завдану моральну шкоду в 50 000 гривень. За представництва інтересів пана Сергія Грицаєнка спеціалістами Харківської правозахисної групи місцевий та апеляційний суди не знайшли в наданих ректором Головком доказах підстав для визнання порушеним його права на повагу до честі та гідності, а відтак відмовили в позові та в апеляції відповідно.

Цікавим моментом виявилось те, що ні пана Головка, ні його представницю не зупинило залучення стороною відповідача до справи книги «Праця – запорука успіху» під редакцією професора Ю. Рубана та доцента А. Лисенка, де серед переліку чеснот, нагород і відзнак пана ректора на 85-й сторінці міститься грамота Партії регіонів з формулюванням: «Нагороджується Головко Валерій Олексійович за політичну активність, вірність партійним ідеалам і принципам, ініціативну учать у реалізації програмних завдань і статутних положень Партії регіонів, та з нагоди 60-річчя з дня народження» за підписом тодішнього голови партії та 4-го Президента України Віктора Януковича, а на 33-й сторінці зазначено, що Валерій Олексійович нагороджений Золотою Зіркою Героя Козацтва України та є генералом армії козацтва, про яке може будь-хто у демократичній країні висловлювати оціночне судження.

Також трохи дивує, що очільник вищої школи подає позови не до всіх, хто згадує його членство в Партії регіонів. Наприклад, Харківська обласна рада, на сайті якої зазначено, що Валерій Головко є членом Партії регіонів, як відповідач до суду ніколи не викликалась.

Таким чином, Харківська правозахисна група вважає позитивним моментом той факт, що суди не створили небезпечний прецедент звуження свободи слова в Інтернеті, тим паче висловлювання представника військово-промислового комплексу, які досліджувались судами, стосувались суспільного життя і безпеки регіону та України, а не подробиць чийогось приватного життя.

 Поділитися