MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

12 вихованців інтернатів АР Крим були незаконно передані для усиновлення громадянам Росії

21.11.2014   
Яна Смелянская
Офіційний сайт Генеральної прокуратури України повідомляє про незаконне усиновлення дітей в окупованому Російською Федерацією Криму.

На тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя проживає 5 тисяч дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з яких 1,2 тисячі перебувають на обліку з усиновлення.

Відповідно до чинного законодавства усиновлення іноземними громадянами українських дітей здійснюється виключно за згодою Міністерства соціальної політики України особами, яких відомством взято на відповідний облік усиновлювачів. Конвенцією ООН про права дитини визначено, що держави, які визнають чи дозволяють існування системи усиновлення забезпечують, щоб усиновлення здійснювалося виключно з дозволу компетентного органу.

Разом з тим установлено, що службові особи незаконних органів, утворених на тимчасово окупованій території України без додержання цих вимог законодавства, передали для усиновлення громадянам Росії 12 вихованців інтернатних закладів Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Ці громадяни прибули в межах програми «Потяг надії - Крим» з Москви, Бєлгороду, Республіки Адигея, Краснодарського краю, Воронезької області Російської Федерації.

За вказаними фактами органами прокуратури України розпочато кримінальні провадження за ч. 2 ст. 169 КК України (незаконні дії щодо усиновлення (удочеріння).

 Поділитися