MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Чернігові відбувся тренінг з правового захисту вимушених переселенців

20.11.2014   
Віктор Тарасов
У Чернігові проходив тренінг «Інформаційно-правова майстерня для активістів громадянського суспільства та адвокатів», який зібрав правозахисників та активістів з різних областей України, які допомагають внутрішньо переміщеним особам з окупованих територій та зони бойових дій.

З 14 по 16 листопада в Чернігові проходив тренінг «Інформаційно-правова майстерня для активістів громадянського суспільства та адвокатів», організований Всеукраїнською коаліцією з надання правової допомоги в рамках реалізації проекту «Захист цивільних та громадянських прав внутрішньо переміщених осіб та вразливих груп» за фінансового сприяння Національного фонду підтримки демократії (NED).

Захід відбувся на базі Освітнього Дому Прав Людини – Чернігів за підтримки Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) та Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини».

Тренінг зібрав правозахисників та активістів з різних областей України, які працюють або бажають допомагати внутрішньо переміщеним особам з окупованих територій та зони бойових дій.

Учасники мали змогу пройти основний курс з прав людини, навчитись розуміти та планувати дії, спрямовані на захист основоположних свобод та прав людини.

Та основна частина тренінгу була присвячена актуальній ситуації сьогодення із внутрішньо переміщеними особами (ВПО). Акценти робилися на аналізі законодавства щодо ВПО та практичні аспекти їхнього проживання сьогодні на мирній території України. Важливим було також розібрати та обговорити психологічні особливості осіб у ситуації ВПО та моральну-етичну сторону роботи із цією тематикою.

Один із учасників тренінгу, який займається проблемами вимушено переміщених осіб (ВПО) вже впродовж довгого часу, Дмитро Углач зауважив:

«Було дуже цікаво відвідати такий тренінговий курс. Так, юрист Мережі правових приймалень Криму та Ініціативи «Восток-SOS» Олена Луньова дуже доступно на прикладах показала, як можна боротися за права переселенців. Про надання психологічної допомоги та уникнення конфліктних ситуацій з вимушеними переселенцями дискусію вела експерт, яка сама працює в таких умовах, Тетяна Назаренко. Після завершення тренінгу планую використовувати надалі здобуті знання в роботі з ВПО, адже, думаю, що ця тема, на жаль, буде актуальною ще впродовж довгого часу».

Взявши участь у тренінгу, громадські активісти та юристи змогли підвищити та розширити свої знання щодо прав людини, їх повноцінного застосування та захисту, проведення просвітницьких, моніторингових, правозахисних кампаній, здійснення інших форм громадянської активності.

Навчання відбувалося у формі лекцій та практичних занять, дискусій, мозкових штурмів, під час яких обговорювалися питання можливостей громадського сектору сьогодні задля забезпечення ефективних правозахисних дій. Піднімалася різнопланова тематика:

  • Інформація та особиста безпека;

  • організація громадянських і правозахисних дій;

  • ЗМІ: діяльність і інформація;

  • медична, юридична та управлінська підтримка для активних ініціатив громадянського суспільства на Сході та Півдні України і в Криму;

  • питання реєстрації / перереєстрації ВПО в новому місці проживання тощо.

У подальшому учасники зможуть більш ефективно захищати права переселенців та допомагати їм у вирішення правових проблем. На фоні постійно змінюваного законодавства, наші активісти, в першу чергу молоді, вкрай потребують підвищення практичних навичок і знань, фахової та тренінгової підтримки.

Цей тренінг став фактично першим повноцінним заходом, проведеним на базі Освітнього Дому Прав Людини – Чернігів, офіційне відкриття якого відбудеться незабаром.

Віктор Тарасов, координатор тренінгу від Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги

 Поділитися