MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Допомога вимушеним переселенцям

19.06.2014   
Євген Захаров
Короткий опис проблем вимушених переселенців

Внаслідок окупації Криму в березні-травні з Криму переїхало до материкової України більше 10 тисяч кримчан, і кількість ВП усе збільшується. Протягом минулого тижня (8-15 червня) в Харкові, Дніпропетровську, Одесі, Херсону та інших обласних центрах Сходу країни з’явилися десятки тисяч мешканців Донбасу, які покинули свої домівки в зонах військових дій, побоюючись за своє життя та здоров’я.

Ця категорія людей в міжнародному праві називається «внутрішньо переміщені особи» (IDP – internally displaced persons), надалі – внутрішні переселенці чи ВП. Проблеми з розселенням ВП, наданням їм соціальної, медичної та іншої допомоги вирішуються сьогодні громадськими об’єднаннями та неформальними групами громадян, а також органами місцевої влади та самоврядування. В різних містах існує різний рівень координації цієї допомоги,   але існуючий досвід дає можливість сформулювати головні  потреби ВП. Це насамперед надання житла, продуктів, одежі, ліків, медичної допомоги, працевлаштування. Уся ця робота виконується на волонтерських засадах. Іноді потрібна пряма грошова допомога, але оскільки не завжди можна визначити її справжню необхідність, волонтери прагнуть уникати таких ситуацій і пропонують допомогу в матеріальній, а не грошовій формі. Нижче коротко перелічені деякі групи волонтерів та результати їх діяльності.

Першими систематичну допомогу ВП почали надавати у Львові, де було прийнято більше 3 тисяч кримчан, головним чином, кримських татар, цим займалося мистецьке об’єднання «Дзиґа».

В Києві в межах «Волонтерської сотні» було об’єднано багато груп та організацій, які діяли на Майдані, для допомоги ВП (Восток-СОС, 17 лікарня, Реабілітаційний центр Майдану, Фонд Руслани Лижичко (і вона сама), Координаційний центр переселенців, Ескадрони добра тощо). Тут скоординовані усі групи волонтерів, які займалися організованим вивозом людей з Донбасу (від 10 до 800 ВП у кожному випадку), які потім розселялися компактно в гуртожитках, колишніх піонерських таборах, пансіонатах тощо. За кожним місцем компактного поселення закріплений координатор, який вирішує проблеми цього поселення. Відкритий склад для прийому гуманітарної допомоги (одежа, ліки, побутова техніка,   харчування тривалого зберігання тощо, організовані медична та психологічна допомога, дозвілля дітей. Протягом тільки останнього тижня зібрано та освоєно близько 300 тис. грн. Уся інформація про діяльність зведена до закритого google-документу, комунікація здійснюється через закриту ФБ-групу «Волонтерська сотня». Телефон гарячої лінії – 091 352 94 52.

В Харкові діє неформальне об’єднання груп волонтерів, яке координує цю діяльність з облдержадміністрацією. До нього входять центр «Телесенс», комп’ютерно-технологічний коледж, декілька програмістських команд, ХПГ та інші групи. Відкритий сайт http://keepua.org/, через який здійснюється комунікація та вирішення проблем ВП – надання житла, їжі, одежі, працевлаштування, медичної та юридичної допомоги тощо. Особливістю Харкова є те, що сюди приїжджають 20 тис. випускників шкіл Донбасу для участі у ЗНО, яке відбудеться за тиждень. Людей розміщують головним чином за містом в колишніх піонерських таборах, пансіонатах тощо.

В Дніпропетровську допомогу ВП координує «Штаб національного захисту», створений місцевим Євромайданом. Штаб постійно контактує з облдержадміністрацією. Тут майже немає місць компактного поселення ВП, і волонтери працюють напряму з кожною родиною ВП, яка звертається за допомогою. Телефон гарячої лінії –  067 698 65 64.

Аналогічні об’єднання є й в інших містах України (Одеса, Херсон, Кіровоград та інші), і в основному їхня діяльність складається так, як описано вище.

Складовими допомоги ВП усюди є активна участь волонтерів, реєстрація прибулих, створення складу, куди місцеві мешканці привозять гуманітарну допомогу (продукти харчування тривалого зберігання, одежу, предмети першої необхідності – зубна паста, мило, предмети гігієни тощо, ліки, побутову техніку тощо), збір коштів і облік витрат, публічне звітування про витрати.

Нагальною необхідністю є ухвалення Закону України «Про вимушених переселенців», оскільки виключно громадськими волонтерськими зусиллями вирішити проблеми ВП, які будуть тільки посилюватися, навряд чи можливо. Навіть якщо антитерористична операція успішно закінчиться, і ВП з Донбасу зможуть повернутися додому до холодів, то потік ВП з Криму буде тільки наростати. Законопроект розроблений ХПГ, він обговорений громадськістю, двічі – в офісі Уповноваженого ВРУ з прав людини, в київському офісі УВКБ ООН з прав біженців, був використаний народними депутатами Сергієм Соболєвим, Валерієм Пацканом та Володимиром Ар’євим та внесений для розгляду 17 червня.

 Поділитися