MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У захопленому сепаратистами Слов’янську почалися ромські погроми

19.04.2014   
Сергій Григор’єв
Сепаратисти стверджують, що вони діють за вказівкою «народного мера» В’ячеслава Пономарьова.

Озброєні сепаратисти вламуються в будинки ромів, б’ють і грабують людей незалежно від статі і віку, – повідомляють «Новини Донбасу».

Зокрема, були побиті кілька жінок і дітей. Сепаратисти стверджують, що вони діють за вказівкою «народного мера» В’ячеслава Пономарьова. За словами очевидців, озброєні люди зносять майно ромів у вантажні автомобілі, готуючи їх до «депортації».

З цього приводу Міжнародний фонд «Відродження» прийняв заяву, в якій йдеться:

«Під час воєнних та політичних конфліктів найбільш вразливими групами стають представники меншин: вони стають жертвами показових розправ і одними з перших заручників дій з боку агресорів.

За часів Другої світової війни роми стали другим за чисельністю народом, який постраждав від дій нацистів… По всій Європі, за різними даними, було винищено більше 500 000 ромів. В Україні вони були одними з перших жертв масової трагедії, що сталася у Бабиному Яру.

З метою залякування й дестабілізації обстановки сепаратисти обирають своєю мішенню найменш захищені групи населення. Українська й міжнародна спільнота мають негайно відреагувати на тривожні сигнали й зробити все можливе, щоб не допустити переслідувань людей за етнічною ознакою…

Ми звертаємося до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, до Кабінету Міністрів України, Міністерства внутрішніх справ, до Міністерств культури і соціальної політики з проханням негайно перевірити інформацію про погроми ромів у Слов’янську й вжити необхідних заходів для припинення насилля по відношенню до ромів та порушення прав людини за національною ознакою.

Виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження» Євген Бистрицький

Директор програмної ініціативи «Рома України» Міжнародного фонду «Відродження» Ольга Жмурко».

Також «нова народна влада» сепаратистів розпочала справжнє полювання на україномовних громадян.

Як повідомив кореспондент «Української правди» з місця події, лідер сепаратистів Слов’янська В’ячеслав Пономарьов закликав місцевих жителів інформувати «народні дружини» про всіх підозрілих осіб в місті, «особливо про тих, що говорять українською мовою».

Пономарьов також пообіцяв, що в місцевих ЗМІ опублікують телефонний номер для повідомлень про «підозрілих осіб».

Крім того, Пономарьов заявив, що в місті заборонені 3 політичні сили – «УДАР», «Батьківщина» та «Свобода» й агітація за них.

Також лідер сепаратистів оповістив, що 22 квітня в місті відбудеться «перше засідання міської ради», а 11 травня проведуть «референдум про федерацію і російську мову».

Раніше повідомлялося, що сепаратисти Слов’янська зізналися, що утримують у себе мера Слов’янська Нелю Штепу, яка спочатку радо зустріла в місті «наших хлопців» з автоматами, але незабаром опинилася в їх полоні.

 Поділитися