MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Володимир Буткевич припинив своє членство в Конституційній Асамблеї на знак протесту проти грубого порушення урядом законів і Конституції України

28.11.2013   
Євген Захаров
Буткевич протестує проти незаконного рішення уряду про вихід із євроінтеграційного процесу.

Суддя Європейського суду у відставці професор Буткевич подав заяву про відставку і вийшов з Конституційної Асамблеї (КА), протестуючи проти незаконних дій уряду щодо виходу із євроінтеграційного процесу в четвер 21 листопада. Ч.5 статті 85 Конституції відносить до повноважень Верховної Ради України визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики. За законами України про основи зовнішньої політики і європейську інтеграцію питання зміни пріоритетів в зовнішній політиці є виключною компетенцією парламенту, а не уряду. Парламент жодних рішень щодо такої зміни не ухвалював, отже, дії уряду порушують Конституцію і закони України. Це грубе ігнорування засад правової системи, субординації правових актів.

Заява датована 22-м листопада, але проголошена 28 листопада на засіданні групи з 20 членів КА, які готували концепцію нової Конституції України. 6 грудня концепція має бути розглянута усім складом КА.

Голова Конституційної Асамблеї Леонід Кравчук та її секретар Марія Ставнійчук намагалися відрадити Володимира Григоровича від такого рішення, але безуспішно.

Окрім входження до групи розробників концепції нової Конституції України Володимир Буткевич очолював одну з семи комісій КА, яка готувала розділ Конституції про права людини та основоположні свободи.

 Поділитися