MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Справу Поміляйко розгляне Європейський суд

18.12.2012   
Юрій Шершень

Скаргу Світлани Поміляйко проти України, подану заявницею до Європейського суду з прав людини, визнано прийнятною.

С. Поміляйко 13 липня 2011 р. подала заяву до Європейського суду на порушення Україною статей 3 і 13 Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, стверджуючи, що вона піддавалася тортурам з боку міліції та що не було жодного ефективного внутрішнього розслідування її скарги в зв’язку з цим.

Стаття 3 Європейської конвенції (Заборона катування): Нікого не може бути піддано катуванню або нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню.
Стаття 13 Європейської конвенції (Право на ефективний засіб юридичного захисту): Кожен, чиї права та свободи, визнані в цій Конвенції, було порушено, має право на ефективний засіб юридичного захисту в національному органі, навіть якщо таке порушення було вчинене особами, які здійснювали свої офіційні повноваження.


Секретар 5-й секції Європейського суду з прав людини у своєму листі від 6 грудня 2012 р., адресованому адвокатові Світлани Поміляйко, зазначив: «Я радий повідомити Вам, що після попереднього розгляду питання про прийнятність скарги, яке відбулося 3 грудня 2012 року, голова секції, по якій справа була виділена, вирішив, згідно з Правилом 54 § 2 (б) Регламенту Суду, що повідомлення про подання заяви має бути передане уряду України, і що уряду має бути запропоновано подати письмові зауваження щодо… суті справи».

У «перекладі» з казенної мови функціонерів Європейського суду, дана цитата означає, що скаргу С. Поміляйко визнано прийнятною (такою, що підпадає під юрисдикцію Суду з прав людини та поданою у відповідності з встановленою процедурою) й передано на комунікацію уряду України. Відтепер держава, яка, на думку правозахисників, не спромоглася провести ефективне розслідування скарги на катування в міліції, мусить шукати логічних виправдань для себе та своїх агентів. А в разі, коли за підсумками розгляду справи Поміляйко, Європейський суд визнає порушення її прав, українській державі прийдеться ще вишукувати кошти задля відповідної компенсації.

Нагадаємо, дві співробітниці дизайнерського бюро Харківського плиткового заводу, одна з яких – С. Поміляйко, звинуватили співробітників Орджонікідзевського райвідділу міліції м. Харкова в застосуванні до них тортур під час допиту 8 листопада 2008 р. С. Поміляйко заявила, що до неї застосовували фізичне та психологічне насильство, а іншу затриману катували плоскогубцями. У тортурах підозрювалися троє оперативних працівників міліції.

Прокуратура порушила кримінальну справу за фактом перевищення співробітниками райвідділу службових повноважень, але після понад дворічних скасувань – поновлень справи, в підсумку її було закрито. Саме після цього, зневірившись у можливості знайти правову справедливість в Україні, С. Поміляйко, за допомогою адвоката Харківської правозахисної групи, подала скаргу до Європейського суду.

 Поділитися