MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Freedom House понизила Україну в рейтингу свободи преси

01.05.2012    джерело: tyzhden.ua
Україна опустилася на 9 позицій в рейтингу свободи преси, який щорічно складається міжнародною правозахисною організацією Freedom House.

Відповідно до опублікованої 1 травня доповіді про стан свободи преси в 2011 році, Україна посідає 130 місце, ділячи його з Південним Суданом. Всього в рейтингу беруть участь 197 країн і територій.

Freedom House відзначає погіршення стану свободи преси в Україні, оцінку якого організація оцінила у 59 балів (роком раніше - 56). Згідно з доповіддю, це відбулося в результаті посилення державного контролю над засобами масової інформації. Власники ЗМІ все частіше стикаються з політичним тиском відносно змісту в їх медіа, йдеться в доповіді.

Україна входить до групи з 72 держав з частково вільним станом свободи преси, займаючи одне з останніх місць у своїй групі. 66 країн були оцінені як вільні, невільні - 59.

У рейтингу свободи преси у Центральній та Східній Європі Україна займає 20 позицію. Росія - 24, Польща - 5. На першому місці знаходиться Естонія, на другому - Чехія, третьому - Словаччина. На думку організації, найгірша ситуація зі свободою преси склалася в Казахстані (26 місце), Білорусі (27), Узбекистані (28), Туркменістані (29).

Загальносвітовий рейтинг очолюють Фінляндія, Норвегія, Швеція, які ділять першу позицію, на четвертому місці опинилася Бельгія. П'яту позицію займають Данія, Люксембург, Нідерланди, Швейцарія. Росія ділить з Зімбабве і Азербайджаном 172 місце в рейтингу. Рівень свободи преси в Польщі такий же, як в Словенії, на Тайвані, в Тринідад і Тобаго (47 місце). Найгірше в світі зі свободою преси, на думку Freedom House, справи йдуть в Білорусі (193), Еритреї (194), Узбекистані (195), Туркменістані (196), Північній Кореї (197).

Freedom House заявляє про значне поліпшення стану свободи преси в Єгипті, Лівії, Тунісі, яке відбулося в результаті Арабської Весни. Організація підкреслює, що в таких «авторитарних державах» як Китай, Росія, Іран і Венесуела, використовувалися різні методи для збереження жорсткого контролю над пресою, в тому числі критикують затримання і ув'язнення, закриття ЗМІ і порушення справ проти журналістів.

Нагадаємо, в 2010 році Україна займала в рейтингу свободи слова Freedom House 115 місце, в 2011 - 121 місце.

Роком раніше Freedom House погіршила ступінь свободи преси в Україні, яка перемістилася до групи «частково вільних».

Як повідомлялося раніше,  за підсумками 2011 року Freedom House знизила на один пункт рейтинг політичних прав в Україні - з трьох до чотирьох.

 1 травня 2012

 Поділитися