MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Резолюція Форуму громадських організацій чорнобильців України

22.11.2011    джерело: alder.pp.ua
представники громадських організацій, що об’єднують ліквідаторів та постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС, зібравшись з усіх регіонів України на Форумі, що відбувся 17 листопада у м. Лубни Полтавської області ухвалили резолюцію.

Ми, представники громадських організацій, що об’єднують ліквідаторів  та постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС, зібравшись з усіх регіонів України на Форумі, що відбувся 17 листопада у м. Лубни Полтавської області ухвалили наступне:

  1. Вважати, що дії Президента, Верховної Ради та Кабінету міністрів України не забезпечують соціальні гарантії постраждалих від Чорнобильської аварії та ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Вважати такі дії протизаконними та такими, що порушують Конституцію та міжнародні зобов’язання України. Вважати, що такі дії не відповідають заявам Уряду про економічне зростання в Україні  та проголошення 2011року «роком Чорнобилю».
  2. Вважати, що Кабінет міністрів України веде політику на ліквідацію соціальних прав чорнобильців, а також розв’язує інформаційну війну, що направлена на дискредитацію Чорнобильського руху та кожного «чорнобильця» особисто в очах громадян України. 
  3. Ухвалити план дій спрямованих на захист наших прав:
  • Об’єднати чорнобильський рух України. Відсторонити від представництва інтересів «чорнобильців» осіб, що скомпрометували  себе зрадою загальних інтересів.
  • Об’єднуватися з іншими громадськими організаціями України для захисту прав, гарантованих Конституцією України    
  • Звернутися до міжнародних державних та недержавних організацій для створення міжнародного тиску на владні структури України
  • Продовжити акції протесту проти незаконних дій Кабінету міністрів: невиконання рішень судів, протизаконний та антиконституційний тиск на судова гілку влади для прийняття судами незаконних рішень, скорочення пенсій та інших соціальних виплат
  • Провести акції та збір підписів для недопущення скорочення соціальних гарантій та антиконституційного скорочення конституційних прав Верховною Радою України на законодавчому рівні.
  • Використовувати всі доступні правові механізми для захисту своїх прав: звернення до суду, до Конституційного Суду, до міжнародних судових та квазісудових процедур.
  • У разі подальшого ігнорування наших законних вимог, подальшого наступу на наші соціальні права, пропонуємо перейти до акцій прямої дії, що не заборонені законами України, а саме після 29 листопаду 2011р.
  • Надавати всебічну підтримку учасникам акцій протесту проти антиконституційного зменшення наших соціальних прав: моральну, матеріальну, інформаційну, правову. Для цього створити Всеукраїнський координуючий орган – Штаб спротиву
  • Підтримувати постійний зв’язок із засобами масової інформації, громадськими організаціями як в Україні так  і за кордоном, з депутатами всіх рівнів від Верховної Ради до сільради, з органами місцевого самоврядування.
  1. Довести цю резолюцію до відома Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр міністра України, Голови Конституційного Суду України, Голови Верховного Суду України, до Генерального прокурора України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а за допомогою засобів масової інформації до всіх громадян України.
  2. Довести цю резолюцію до міжнародних урядових та неурядових організації, а також до всіх «чорнобильських організацій» в Україні та за кордоном і закликати їх  підтримати нашу просту й зрозумілу позицію.

Ми наголошуємо на тому, що Чорнобильський рух, який ми представляємо, не є політичним і не має нічого спільного з боротьбою за владу та виборами й підтримкою будь якої політичної сили. Але ми готові співпрацювати з усіма політичними силами задля забезпечення конституційних прав всіх громадян України.

Ми не вимагаємо збільшення обсягу соціальних гарантій.

Ми відстоюємо наші права, що гарантовані Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»,  і неодноразово підтверджені рішеннями Конституційного Суду України  та рішеннями судів України.

Ми вимагаємо виконання рішень судів, що набрали чинності, й порушення кримінальних справ проти посадових осіб, які не виконують рішення судів. Ми звертаємося до всіх суддів України з єдиною вимогою: чесно дотримуватися законів України незважаючи на тиск з боку урядових структур.

Ми вважаємо, що порушення конституційних прав громадян у соціальній сфері тягне  за собою і порушення особистих і політичних прав, зокрема права на мирні збори, права вільно висловлювати свою думку.

Ми протестуємо проти втручання виконавчої гілки влади у діяльність судів, тиск на законодавців та виступаємо проти намагань порушення владою України Конституції України та основних принципів Верховенства Права. Ми протестуємо проти викривлення нашої позиції та наших вимог, як окремими політиками, так і урядом в цілому в особі Прем’єр міністра України.

Ми протестуємо проти тиску на активістів нашого руху з боку правоохоронних органів, ми попереджаємо лікарів проти застосування «каральної медицини», ми висказуємо застереження щодо дискредитації Чорнобильського руху.

Доводимо до відома всіх владних структур, що Президент ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Юрій Андрєєв не є представником всього Чорнобильського руху у зв’язку з тим, що учасники Форуму висловили йому свою недовіру. Просимо відсторонити Ю. Андрєєва від участі у робочій групі по вирішенню соціальних питань «Чорнобильців»  при Кабінеті міністрів України.

Ми завжди готові до конструктивної співпраці, тому пропонуємо свої конкретні пропозиції:

  1. Прийняти до кінця року законопроект про скасування до 2015 року  усіх видів пільг і доплат (матеріальних допомог, пільг і виплат на проїзд, лікування, оздоровлення тощо) для народних депутатів, Президента, членів Уряду, губернаторів і мерів, а також про запровадження для них оплати праці виключно у межах посадового окладу.
  2. У Державному бюджеті на 2012 рік та на наступні роки радикально скоротити бюджетні видатки на утримання керівних органів державної влади – Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Адміністрації Президента України – та на фінансово-бюджетне забезпечення діяльності народних депутатів і службовців вищих ешелонів влади.
  3. Заборонити вносити законом про Державний бюджет зміни до розмірів і порядку виплат соціальних допомог, встановлених спеціальними законами.
  4. До кінця 2011 року терміново виконати пункт Програми соціальних реформ Президента України щодо запровадження державного аудиту усіх видів соціальних виплат і допомог (в тому числі чорнобильських і  афганських) з метою посилення державного контролю за використанням бюджетних коштів у соціальній сфері, налагодження безперебійного державного соціального забезпечення тих громадян, які його дійсно потребують. До відповідальних службовців, винуватих у зриві виконання цього важливого пункту Програми соціальних реформ глави держави, застосувати відповідні дисциплінарні заходи. Організувати роботу регіональних комісій з проведення державного аудиту соціальних допомог із широким залученням об’єднань чорнобильців і афганців.
  5. Встановити розміри і порядок виплати державних соціальних допомог вразливим категоріям громадян виключно на рівні закону та не допускати самовільного визначення урядом розмірів таких соціальних допомог залежно від наявності коштів у державному бюджеті.

Резолюція прийнята прямим  відкритим голосуванням учасників Форуму:

За – 279 осіб

Проти – 1 особа

Утрималися – немає

Підписи:

Члени президії:

  1. Костюк В.М.
  2. Дибін М.Ю.
  3. Проскурін В.С.
  4. Шкурпела В.П.
  5. Вінник А.І.

Секретар Форуму:

Погребняк Л.М.

 Поділитися