MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Переслідування шукачів притулку з боку української влади – це порушення норм права і зобов’язань України (прес-реліз)

23.07.2010   
ГО «Центр Соціальна Дія»
Від 15 червня 2010 року силовими структурами України провадяться дії, спрямовані на затримання та утримання під вартою шукачів притулку з Узбекистану. Людей, які, прибувши до України, попросили українську владу про захист, переслідують, намагаючись видати їх до рук тих, від кого вони намагаються врятуватися.

Від 15 червня 2010 року силовими структурами України провадяться дії, спрямовані на затримання та утримання під вартою шукачів притулку з Узбекистану. Людей, які, прибувши до України, попросили українську владу про захист, переслідують, намагаючись видати їх до рук тих, від кого вони намагаються врятуватися.

Проект «Без кордонів» ГО «Центр Соціальна Дія» наголошує, що подальші переслідування, затримання, ув’язнення шукачів притулку з Узбекистану на вимогу їх переслідувачів, тиск на родини біженців, витіснення їх українською владою з легального поля становить порушення норм міжнародного права та національного законодавства, кричущу неповагу до прав людини. Якщо [будуть] продовжені, останні дії українських силових структур надзвичайно зашкодять як біженцям, які наївно повірили у дотримання владою України власних законів, так і міжнародному іміджу України.

Шукача притулку з Узбекистану Уміда Хамроєва, який проживає в Київській області, співробітники правоохоронних органів України затримали рано-вранці 15 червня 2010 року у нього вдома. Причиною затримання стало оголошення його у розшук силовими структурами Республіки Узбекистан – тими, від чиїх переслідувань п. Хамроєв намагався врятуватися.

Це затримання стало лише першим у низці переслідувань та ув’язнень шукачів притулку з Узбекистану, які на законних підставах перебувають в Україні, подавши прохання про надання їм статусу біженця. Ці затримання відбуваються на вимогу узбецької влади, яка вимагає видати їх до Узбекистану через звинувачення, які там зазвичай висувають політичній опозиції чи незалежним релігійним громадам. Натепер затримано четверо біженців, і ще більше були змушені залишити місця свого проживання в Україні, побоюючись переслідувань. За наявними повідомленнями, родини узбецьких біженців піддають тискові співробітники українських силових структур: денні та нічні відвідини, залякування жінок та дітей, огляди житла без ордерів, відмова пред’являти на вимогу документи – лише кілька рис поведінки співробітників силових структур, з яким добре познайомилися узбецькі біженці та їхні родини протягом останнього місяця.

Біженці з Узбекистану опинилися у глухому куті: прибувши до України і дотримуючись усіх норм українського законодавства, вони попросили про притулок, повідомивши про переслідування з боку узбецької влади – і саме через це опинилися зараз в ув’язненні, під загрозою видання до рук їх переслідувачів. Про затримання із наміром почати екстрадицію українська влада повідомила узбецькі силові структури – через що, як повідомляють Проектові «Без кордонів», в Узбекистані посилився тиск на родичів біженців. Двох із чотирьох людей, ув’язнених натепер, затримали у них вдома; інших двох – у відділку ВГІРФО, коли вони намагалися подовжити реєстрацію місця свого проживання, як того вимагає українське законодавство. Таким чином, українська влада позбавляє біженців можливості жити відповідно до закону: якщо вони намагатимуться подовжити дію своїх документів – то постають перед перспективою ув’язнення і подальшого відправлення до своїх переслідувачів; якщо не подовжуватимуть реєстрацію – це може розглядатися правоохоронними органами як адміністративне правопорушення.

Україна знову опинилася на межі міжнародного скандалу через порушення державними органами норм міжнародного права, зокрема – конвенцій, підписаних і ратифікованих Україною, які забороняють повертати біженців і шукачів притулку до країни походження чи видавати людей туди, де їм загрожують катування та жорстоке поводження. Своє занепокоєння ситуацією, що склалася, вже висловили, поміж іншими, Українська Рада з питань біженців та міжнародний правозахисний рух “Amnesty International”, який оголосив Акцію термінової допомоги щодо затриманих шукачів притулку.

Новозапроваджені у червні цього року зміни до Кримінально-процесуального кодексу України, які стосуються екстрадиції, нарешті встановили чіткий механізм екстрадиційної процедури та можливість оскарження рішення про екстрадицію. Ситуація з узбецькими біженцями в Україні зараз продемонструє, чи має українська влада намір дотримуватися власних законів. Однак уже зараз очевидно, що ухвалені зміни жодним чином не захищають права шукачів притулку.

Проект «Без кордонів» заявляє, що використовуватиме усі наявні засоби правової допомоги, аби не допустити порушення прав людей, які звернулися до України за захистом, та завдання шкоди як їм, так і міжнародному іміджеві України. Також ми попереджаємо, що продовження переслідування біженців в Україні становитиме порушення закону з боку тих, хто чинитиме такі дії. Ми вимагаємо припинення переслідувань біженців з Узбекистану, надання їм доступу до прозорої та справедливої процедури отримання притулку та звільнення затриманих.

Для отримання детальнішої інформації, контактуйте:

Максим Буткевич +380-50-3348780

Ірина Федорович +380-50-5288614

grassroots.kyiv[at]gmail[dot]com

 Поділитися