MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Навіщо потрібна чесність? Старт зимового терору. Підсумки тижняГолод — російський інструмент геноциду в МаріуполіЄСПЛ оголосив рішення у справі ‘Росія проти України’Двом українським підліткам загрожує до 20 років ув’язнення у РФНюрнберг для Путіна? Дискусія про трибунал агресії щодо УкраїниНацрада = Роскомнадзор? Чи загрожує свободі слова закон ‘Про медіа’?Дозвіл на вбивство: у Хмельницькому виправдали співробітників колонії, яких звинувачували у смерті в’язняПрокуратура і суд ігнорують рішення ЄвросудуВремя взять ответственность: Нобелевская лекция Александры МатвийчукЧас взяти відповідальність: Нобелівська лекція Олександри МатвійчукВійна і свобода совісті: чи можна відмовитися від служби у ЗСУ через релігійні переконання? Говоримо із дослідником релігії і права Дмитром Вовком та директором ХПГ Євгеном ЗахаровимБагряний хрест над СєвєродонецькомХарківський мурал про рівність розмалювали нацистською символікоюЯк ми всі піддаємося впливу російської пропаганди, не помічаючи цьогоРФ: Юрія Дмитрієва засудили до 15 років колонії суворого режимуВ Італії остаточно виправдали Віталія МарківаРФ: Прокуратура вимагає збільшити строк ув’язнення історику Юрію ДмитрієвуРФ: Верховний суд не розглядатиме справу Юрія ДмитрієваКамо грядеши, Україно?

Суди та суспільство: працюємо разом для кращого правосуддя

19.12.2007   
Андрій Горбаль
У Харкові судді та представники громадських організацій обговорили результати пілотної програми громадського моніторингу судів.

У середу, 19 грудня 2007 року в Харкові відбувся круглий стіл на тему «Суди та суспільство: працюємо разом для кращого правосуддя», під час якого судді, представники громадських організацій та міжнародні експерти обговорили результати пілотної програми громадського моніторингу судів.

Відкриваючи круглий стіл, виступили Валентина Євгенівна Устименко, Голова Ради суддів Харківської області, та Девід Вон, керівник проекту USAID «Україна: верховенство права». Вони відзначили важливість громадського моніторингу судів як одного із засобів порозуміння судової гілки влади та громадськості, підвищення довіри до судів з боку громадян.

Як зазначила Юлія Седик (радник з питань права та громадянського суспільства проекту USAID «Україна: верховенство права»), пілотна програма з громадського моніторингу судів здійснювалася у Львові, Харкові, Донецьку, Рівному, Одесі, Києві та АР Крим з лютого по вересень 2007 року. Ці проекти були спрямовані передусім на спостереження у галузі адміністрування судів, обслуговування громадян, доступу до суду, доступу до інформації у суді, на питання судового діловодства, взаємодію судів та ЗМІ, систему адміністративного судочинства, а також моніторинг судових рішень у певних категоріях справ.

Марія Ясеновська (керівник Харківської обласної фундації «Громадська Альтернатива») представила результати громадського моніторингу судових засідань у справах щодо позбавлення батьківських прав у судах м. Харкова та області, проаналізувала судову практику, озвучила  рекомендації щодо вдосконалення судової практики з розгляду цієї категорії справ, а також щодо проведення громадянських просвітницьких кампаній.

Ірина Подкуркова (начальник відділу соціологічних досліджень Інституту прикладних гуманітарних досліджень, м. Харків) розповіла про результати проекту «Громадський моніторинг дотримання демократичних стандартів взаємодії судів та засобів масової інформації», що проводився в Автономній Республіці Крим та в Севастополі.

Юрій Мухін (президент всеукраїнської громадської організації «Європейська Асоціація Студентів Права – Україна», м. Донецьк) презентував результати моніторингу доступності судів у м. Донецьку, Харкові, Львові, Одесі, Києві, а саме моніторингу адміністрування суду, приміщень, доступності інформації, обслуговування громадян. «Європейська Асоціація Студентів Права – Україна» для моніторингу використовувала візити до суду, спостереження, опитування суддів. Юрій Мухін також представив рекомендації, вироблені в результаті такого моніторингу.

Також, в рамках круглого столу відбулося обговорення питань доступу до судів, громадянської участі в судовій реформі, видів взаємодії між громадянським суспільством та судовою системою, судами та ЗМІ. Модеруючи це обговорення, Юлія Седик, радник з питань права та громадянського суспільства проекту USAID «Україна: верховенство права», зазначила:

«В першу чергу, мета громадського моніторингу судів – допомогти судам стати більш адекватними потребам громадян. Є питання, що стосуються розгляду справ суддями, а є й суто адміністративні проблеми, що часто створюють негативне враження про суди в цілому. Зокрема, це питання організації належного обігу та обліку документів про хід справи, приязного та уважного ставлення персоналу суду до потреб громадян, такі елементарні речі, як покажчики розміщення судових залів, різного плану оголошення, і доступність туалетів для відвідувачів суду».

Круглий стіл «Суди та суспільство: працюємо разом для кращого правосуддя», а також програма громадського моніторингу судів відбулися за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

* * *

 

19 грудня 2007 року
Контактна особа: Андрій Горбаль
Тел.: (044) 581 3303, 8097 223 3204
Email: [email protected]

 

 ФОТО Юрія Чумака 
 Поділитися