MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Криворізька міська рада: регіоналізм – в дії!

09.02.2006   
Микола Коробко
Як формується міська виборча комісія в Кривому Розі

26 січня 2006 року Дзержинський районний суд міста Кривого Рогу (головуючий суддя Деркач Н.М. ) в адміністративній справі за позовом Задорожньої Р.М. до Криворізької міської ради про порушення права працювати на керівній посаді в міській виборчій комісії по виборах депутатів міської ради та міського голови виніс постанову про часткове задоволення її позову. Постанова зобов’язує Криворізьку міську раду «розглянути питання щодо затвердження на черговій сесії Криворізької міської ради кандидатури Задорожньої Раїси Миколаївни на посаду заступника голови міської виборчої комісії шляхом внесення змін до свого рішення від 6 січня 2006 року №3929 і в цій частині на підставі ст.256 КАСУ України допустити рішення до негайного виконання.»

Одначе, міський голова Любоненко Ю.В. категорично відмовився виконати постанову суду. Для її виконання позивачці довелося звернутись за допомогою до судової виконавчої служби. 20 днів, відведених на подання відповідачем апеляційної скарги, покажуть подальший хід подій.

У разі виконання постанови суду (а вона відповідає букві постанови ЦВК від 26-го грудня 2005 року за №272) міська рада змушена буде втретє повернутись до питання формування міської виборчої комісії.

І хоч усій Україні було відомо про те, що 21-го грудня минулого року Верховна Рада України розглянула зміни до виборчого закону і схвалила процедуру формування виборчих комісій шляхом жеребкування, міський голова на такі деталі вирішив не зважати. Він повів справу на свій лад. Під його керівництвом 23-го грудня на засіданні сесії міськради депутати створили комісію з 25-ти чоловік (за кількістю поданих заявок від партій і блоків). На свій розсуд не допустили до керівного складу будь-кого із прихильників «помаранчевих» сил. Депутати районних у місті рад повелися подібним чином.

Із таким стартом виборчої кампанії не погодились активісти міської організації Конгресу українських націоналістів. Вони спрямували до районних судів свої адміністративні позови на незаконні дії райрад і міськради. І коли надійшли перші рішення районних судів, які визнали дії кількох райрад незаконними і зобов’язали їх знову провести сесії, міський голова поспішив оголосити проведення пленарного засідання сесії міськради 6-го січня поточного року.

Здійснивши процедуру жеребкування складу комісії, депутати не зупинились перед спокусою стати понад законом. Вони «забалотували» визначену жеребом на заступника голови міської виборчої комісії кандидатку від КУН’у Раїсу Задорожну. Так само відкинули результат повторного жеребкування на цю посаду: вони не визнали претендентку від СПУ Наталію Грані. Депутатський «жереб» «випав» на долю третьої претендентки – Галини Данилової, поданої «Єдиною Україною».

Показовими є мотиви депутатської сваволі, викладені представником відповідача на судовому засіданні, що відбулося 26-го січня: «...рада, будучи колегіальним органом, має право перед прийняттям остаточного рішення щодо цього питання обговорити кожну кандидатуру та проголосувати як по кожній кандидатурі, так і в цілому за рішення. Більш того, рада є колегіальним органом, який представляє інтереси територіальної громади міста, так як представляють (згідно оригіналу – авт.) інтереси територіальної громади міста та від її імені та в її інтересах здійснюють функції та повноваження ,встановлені законом, а тому суд не може зобов’язати затвердити радою результат жеребкування, так як це суперечить самій сутності прийняття радою свого рішення, а також суд перевищив би свої повноваження, оскільки межі компетенції та обсяг повноважень органів місцевого самоврядування встановлюються Конституцією України та Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Як то кажуть, приїхали... Спираючись на закони, законів не визнаємо. І депутати цього не приховують. Член фракції НСНУ Гурмаза П.П. на запитання з цього приводу кореспондентки міської газети «95 квартал» без зайвої скромності відказав: «Решение суда – это решение суда. В том же Киеве одни и те же судьи принимают много разных решений по одному и тому же вопросу. Почему депутаты, которые избраны народом, не могут оставить свои решения в силе? Депутаты не будут переголосовывать свое решение по три раза. Как известно, в горсовете я уже 18 лет…».

Не відстав від депутатів і міський прокурор Борисов С.С., який на згаданій сесії незворушно споглядав за діями обранців народу: «Я считаю, что решение суда – незаконно. Поскольку там не указан механизм, каким образом можно исправить сложившуюся ситуацию. Как его нужно выполнять? Кто его должен выполнять?».

Напевно, і він не дуже квапився осягнути механізм недопущення створення саме такої ситуації.

Про те, що результати жеребкування ніколи не відміняються, відомо навіть дітям. Дорослі ж дяді-депутати цим не переймалися. Вони вперто порушували закон. Тепер суди мають клопіт... А для криворіжців – це перші нагадування про те, що до чесних виборів влада все ще не готова.

 Поділитися