MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У полоні на Донбасі перебувають не менше ніж 144 людини

26.11.2015   
Яніна Смелянська
Керівництво України не раз повідомляло, що готово забрати всіх своїх полонених у будь-який момент і "передавати на тимчасово окуповану територію тих, хто скоював злочини проти цілісності України". Однак, в катівнях підвалів ЛНР / ДНР продовжують залишатися щонайменше 140 наших громадян. 

Речниця представника Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на донбасі, екс - президента України Леоніда Кучми, Дарка Оліфер на своїй сторінці у Facebook заявила, що обмін полоненими на Донбасі можна реалізувати до кінця 2015 року.

«Наша робота в рамках Мінського процесу йде непросто, – це і проблеми безпеки, і робота політичної підгрупи. І поки що в мене немає підстав говорити, що Мінські угоди будуть виконані цього року. Але є пункт домовленостей, які можна реалізувати ще до кінця 2015 року – це обмін полоненими», – цитує речниця Кучму.

Кучма також закликав «представників окремих районів Донецької і Луганської областей» активізувати процес обміну заручниками, у першу чергу, звільнити тяжко поранених людей, яким вкрай потрібна медична допомога. «Українська сторона робила і продовжує робити все можливе і необхідне для виконання цього пункту угод», – йдеться в заяві.

В свою чергу самопроголошений голова Луганської народної республіки Ігор Плотницкий заявив, що саме українське керівництво намагається заробляти на обмін полоненими і затягує цей процес.
 
Також 12 жовтня представник невизнаної ЛНР на мінських переговорах Владислав Дейнего заявив, що саме Київ блокує обмін полоненими, оскільки українська сторона не згодна на обмін за формулою «всіх на всіх».
 
Серед незаконно утримуваних в полоні самопроголошеної ЛНР перебуває українська журналістка Марія Варфоломєєва. Дівчину незаконно звинувачують у коригуванні вогню для українських військових. 
 
Про те, в яких умовах утримується Марія можна тільки здогадуватися. Спілкування з рідними незаконна влада ЛНР скоротила до нуля.
 
На всі заклики громадськості про порятунок Маши, як уряд незаконної ЛНР, так і українська сторона просто відмовчуються. Виправдовуючи себе хто як може. То обміняти нема на кого, то часу немає. Або просто один на одного нарікають з чиєї причини черговий раз Марію залишають в ув’язненні.
 
Наприкінці жовтня уповноважена президента з питань мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко також повідомила, що в полоні бойовиків перебувають ще 139 українців і 788 вважаються зниклими без вісти. 

 

 Поділитися