MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Якщо у військовій частині зволікають з допомогою пораненому

19.03.2015   
Юрій Чумак
Коли пораненого було виписано з лікарні, у військовій частині вояку з невідомих причин і під різними приводами не хотіли надавати направлення на проходження медичної комісії для з’ясування ступеню втрати працездатності.

Мешканець Чугуєва М., який проходив службу за контрактом, був спрямований до зони АТО. Воював в Іловайську, потрапив в оточення, отримав 2 кульових поранення у ноги, втратив свідомість, прийшов до притомності лише у військовому шпиталі у Харкові, куди його доставили побратими.

Звістка про це дійшла до Чугуєва, і відвідати М. до медичного закладу поїхав голова Чугуївської правозахисної групи Роман Лихачов, який передав мужньому земляку продукти харчування та необхідні ліки.

А через 2 місяці, коли М. було виписано з лікарні, він прийшов до приймальні «Центру правової інформації та консультацій» ЧПГ із правовою проблемою. Виявилося, що у військовій частині вояку з невідомих причин і під різними приводами не хотіли надавати направлення на проходження медичної комісії для з’ясування ступеню втрати працездатності.

Правозахисники пояснили М., яким чином надається одноразова грошова допомога військовослужбовцям, а також про обов’язок командира військової частини надати підлеглому необхідні документи для отримання коштів.

Роман Лихачов, який сам має за плечима досвід служби у військовій прокуратурі, порадив пораненому написати рапорт на командира частини з проханням надати відповідне направлення, а також допоміг скласти цей документ.

Днями М. зателефонував до ЧПГ та розповів, що отримав направлення, пройшов обслідування, за результатами якого йому приписали відповідну виплату.

 

Коментує юрист

Роман Лихачов, адвокат, голова Чугуївської правозахисної групи, член Харківської правозахисної групи:

-      Згідно з ч. 1 ст. 16 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», одноразова грошова допомога виплачується у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві.

Перелік необхідних документів та порядок отримання цих документів для виплати допомоги встановлено постановою Кабміну від 25.12.2013 р. № 975 «Про затвердження Порядку призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві».

Відповідно до цього Порядку, у разі часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності, одноразова грошова допомога виплачується залежно від ступеня втрати працездатності, який встановлюється медико-соціальними експертними комісіями, у розмірі, що визначається у відсотках від:

-      70-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на дату встановлення ступеня втрати працездатності, – військовослужбовцю, який отримав поранення (контузію, травму або каліцтво) під час виконання обов’язків військової служби, що призвело до часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності;

-      50-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на дату встановлення ступеня втрати працездатності, – військовослужбовцю строкової військової служби, який отримав поранення (контузію, травму або каліцтво) у період проходження ним строкової військової служби, що призвело до часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності;

-      50-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на дату встановлення ступеня втрати працездатності, – військовозобов’язаному або резервісту, якого призвано на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, який отримав поранення (контузію, травму або каліцтво) під час виконання обов’язків військової служби або служби у військовому резерві, що призвело до часткової втрати працездатності без встановлення йому інвалідності.

Правову допомогу герою статті було надано «Центром правової інформації та консультацій» Чугуївської правозахисної групи в рамках реалізації проекту «Підвищення рівня правового захисту військовослужбовців, учасників АТО шляхом надання правової допомоги та здійснення моніторингів», що здійснюється коаліцією громадських організацій у п’яти областях України (Херсонська, Харківська, Чернігівська, Волинська та Київська) за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

 Поділитися