MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Опубліковано закон про справедливий суд

26.02.2015   
медіа група ХПГ
Як обіцяють розробники, Закон спрямований на очищення суддівського корпусу, підвищення відповідальності суддів, спрощення доступу громадян до правосуддя.

Парламентська газета «Голос України» 26 лютого 2015 р. опублікувала Закон України «Про забезпечення права на справедливий суд».

Заступник Глави адміністрації Президента – координатор Ради з питань судової реформи Олексій Філатов, коментуючи підписаний Президентом документ, зазначив: «Закон спрямований на очищення суддівського корпусу, підвищення відповідальності суддів, спрощення доступу громадян до правосуддя, забезпечення передбачуваності судових рішень, удосконалення роботи судової системи в цілому та забезпечення реальної реалізації права громадян на справедливий, чесний та неупереджений суд».

На переконання розробників, цей документ запроваджує прозорий та публічний порядок призначення суддів на будь-які посади виключно на підставі конкурсу. Конкурсна процедура передбачена і при формуванні Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради юстиції. Законом підвищуються вимоги і до кандидатів на посаду судді, і до кандидатів на посади членів ВККС та ВРЮ.

Запроваджується інституція суддівського досьє, в якому зберігатиметься інформація як щодо роботи кожного конкретного судді (як суддя приймає рішення, який відсоток рішень переглядається судами вищих інстанцій, причини перегляду таких рішень тощо), так і щодо відповідності судді критеріям, які ставить до нього антикорупційне законодавство.

Законом передбачено чітке визначення підстав і порядку здійснення дисциплінарного провадження щодо суддів, розширено перелік дисциплінарних стягнень, встановлено чіткі строки притягнення суддів до відповідальності та строки погашення дисциплінарних стягнень.

Водночас встановлюються гарантії захисту прав суддів та змагальності в дисциплінарному провадженні.

Окрім того, розширюються гарантії рівності громадян перед законом і судом, гласності та відкритості судового процесу, обов’язковості рішень суду. Відкритою стає вся інформація щодо суду, який розглядає справу, стадії її розгляду, місця та часу засідань, забезпечується відкритий доступ до всіх судових рішень. Також Законом гарантується право кожного бути присутнім на судовому засіданні, проводити фото- та відеозйомку.

У Законі враховано понад 50 рекомендацій Венеціанської комісії, Консультативної ради Європейських суддів та інших міжнародних організацій щодо вдосконалення законодавства України про судоустрій і судочинство.

Зазначений Закон набуває чинності через 30 днів з дня його опублікування.

Нагадаємо, нещодавно фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва оприлюднив результати опитування представників судової гілки влади, проведеного з 8 грудня 2014 року по 27 січня 2015 року.

Згідно з ними, лише 12% опитаних вважають, що проведення судової реформи в Україні є сьогодні одним з найнагальніших завдань. Більшість (51%) висловилась за те, що реформу проводити треба, але наразі існують більш актуальні завдання. Ще 16% суддів вважають, що судова реформа не на часі, тож її можна відкласти, а 19% респондентів взагалі не бачать особливої потреби проводити таку реформу.

 Поділитися