MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

ІХ Конференція міжнародного товариства «Меморіал»

25.11.2014   
Олександр Павліченко
20–23.11.2014 в підмосковному Голіцині проходила ІХ Конференція міжнародного товариства «Меморіал». Ситуація в Україні та стан забезпечення в ній людських прав викликали чи не найбільший інтерес в учасників Конференції.

З 20 по 23 листопада 2014 року в підмосковному Голіцині проходила ІХ Конференція міжнародного товариства «Меморіал», в якій взяли участь українські делегати, зокрема, члени Правління Міжнародного «Меморіалу» Олександр Букалов та Євген Захаров, представники Миколаївського, Одеського «Меморіалу» та Українського відділення Міжнародного «Меморіалу».

Ця Конференція відбувається в непрості для організації часи – Міністерство юстиції РФ вважає, що товариство «Меморіал», яке нещодавно відзначило 25 років від дати свого заснування, має отримати статус «міжнародного агента» та відбути відповідну реєстрацію, внісши зміни до статутних документів та пройшовши відповідні реєстраційні процедури. При цьому продовжується судовий спір між міністерством юстиції та «Меморіалом» щодо врегулювання цієї ситуації – відмови від тавра «міжнародного агента». Засідання суду, призначене на 13 листопада, перенесене на грудень, що дає сподівання на позитивне врегулювання судового спору.

Одним із завдань ІХ Конференції було внести та ухвалити зміни до статуту організації, що мало привести статут у відповідність до чинних вимог російського законодавства в тому вигляді, як це розуміє сьогодні російське міністерство юстиції, а також залагодити всі формальні аспекти, що регулюють діяльність Міжнародного товариства «Меморіал». Статут із змінами був ухвалений у запропонованому вигляді, і це дає підстави оптимістично дивитись у майбутнє «Меморіалу».

Чотириденна програма конференції «Меморіалу» передбачала також окремі секційні засідання, під час яких обговорювались найбільш актуальні проблеми, що непокоять правозахисників-меморіальців. Без сумніву, ситуація в Україні та стан забезпечення прав людини в Україні викликали чи не найбільший інтерес в учасників Конференції, і виступ директора Харківської правозахисної групи, керівника Харківського «Меморіалу» Євгена Захарова з аналізом ситуації щодо дотримання прав людини, найбільш суттєвих загроз та порушень таких прав, баченням подій, що відбуваються в Криму, в Луганській та Донецькій областях, в решті регіонів України з позицій правозахисника, був сприйнятий з інтересом та викликав цілу низку питань, що переросли в дискусію.

Член правління Міжнародного «Меморіалу» Світлана Ганнушкіна розповіла про проблеми мігрантів з України в Росії, яких нараховується більше 100 тисяч. Їх розподіляють по всіх регіонах РФ, окрім Московської та Ростовської областей та Санкт-Петербурга, а також Криму та Севастополя. До Криму та Севастополя не впускають навіть тих, хто має там близьких родичів, хоча ще на початку року вони рахувалися Росією як громадяни однієї країни. Мігранти мають величезні проблеми з отриманням статусу біженця, роботи, прийнятного житла.

Конференція обрала новий склад правління «Міжнародного Меморіалу», куди знову були обрані Олександр Букалов та Євген Захаров, а також представники «Меморіалу» з Росії, Італії, Латвії та Німеччини.

На фото: після представлення ситуації з правами людини в Україні Євген Захаров відповідає на запитання учасників дискусії, одним із яких був Голова координаційної ради «Новосибірського обласного історико-просвітницького та правозахисного товариства «Меморіалу» О. Л. Рудницький (на передньому плані).

 Поділитися