MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Той, хто підтримує окупанта, не має права говорити про свободу

19.11.2014   
Юрій Нужний
У річницю Оксамитової революції чехи виступили проти загравань влади із російським агресором.

У столиці Чехії Празі в 25-у річницю Оксамитової революції на вулиці вийшли десятки тисяч людей, протестуючи проти проросійської політики нинішнього президента країни Мілоша Земана. Демонстранти тримали в руках червоні картки – на манер тих, які футбольні судді показують гравцям, видаляючи їх з поля.

17 листопада 2014 р. Чехія і Словаччина відзначали 25-річницю Оксамитової революції, після якої Чехословаччина мирно розійшлася на дві окремі держави.

Напередодні 25-річчя Оксамитової революції президент Чехії Мілош Земан висловився про те, що протести 17 листопада 1989 р. жодним чином не вплинули на повалення комуністичної влади в Чехословаччині, а поліція, мовляв, вела себе не так жорстоко, як про це розповідають. Це викликало негативну реакцію в суспільстві. Крім того, Земан відомий своїми проросійськими висловами і підтримкою, що надається Володимиру Путіну.

Тому не дивно, що 17 листопада в столиці Чехії президента-путінофіла Мілоша Земана розлючений натовп закидав яйцями та помідорами, і фактично не дав йому виголосити промову. Під час церемонії відкриття меморіальної дошки в пам’ять студентів, які брали участь у протестах 1989 року, коли Земан піднявся на сцену, щоб виступити, в його сторону полетіли яйця, а народ почав обурено свистіти. Присутні скандували «Ганьба, ганьба!», «Геть Земана!», «Ми не хочемо бути колонією Росії» і нецензурно лаяли главу держави.

До речі, того ж дня, 17 листопада, в Угорщині близько десяти тисяч людей вийшли на вулиці Будапешта на знак протесту проти політики угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана. Учасники акції звинувачували прем’єра у занадто тісних зв’язках з Росією і в тому, що він оточив себе корумпованими бюрократами. Демонстранти вимагали відставки Орбана, а також відсторонення від роботи ряду високопоставлених чиновників.

Зазначимо, що колишній комуніст Мілош Земан обурив багатьох чехів своїми неодноразовими виступами на захист політики Путіна відносно України. Так, раніше він закликав західні країни змиритися з анексією Криму, а зараз, всупереч позиції ЄС, вперто називає конфлікт на сході України «громадянською війною між двома групами українців», воліючи ігнорувати роль Росії в ескалації напруженості. Не так давно чеський президент в матірних виразах відгукнувся про учасниць російського гурту Pussy Riot. В жовтні шокував багатьох співвітчизників, заявивши, що хотів би повчитися у китайської влади тому, як вони «стабілізували» ситуацію в країні.

Водночас чеський прем’єр-міністр Богуслав Соботка, якому відповідно до Конституції належить виконавча влада, заявив, що його країна підтримує посилення антиросійських санкцій з боку ЄС.

Нагадаємо, що Оксамитова революція в Чехословаччині почалася після поліцейської розправи над учасниками студентських протестів, що сколихнула всю країну. У підсумку в Чехословаччині безкровно змінилася влада, а згодом республіка мирно розділилася на Чехію і Словаччину.

 

 Поділитися