MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Європарламент підтримав Україну

18.04.2014   
Георгій Кобзар

Європейський парламент підтримує українське керівництво у реалізації його права на відновлення влади й самооборону, та застерігає Росію від вторгнення.

Про це йдеться у відповідній резолюції ЄП, проголосованій 17 квітня 2014 р. у Страсбурзі.

«Європейський парламент висловлює свою повну підтримку і солідарність з урядом України, вітає стриманість і розміреність, з якими український уряд досі справляється з поточною фазою кризи, і нагадує, що українська влада має повне право використовувати всі необхідні засоби, включаючи право на самооборону, що передбачено статтею 51 Статуту ООН», – говориться в резолюції.

У зв’язку з цим Європарламент застеріг Росію щодо можливого використання як приводу для початку військового вторгнення реалізацію Україною законного права захищати свою територіальну цілісність.

Окрім того, Європейський парламент заявив про свою рішучу підтримку суверенітету, територіальної цілісності та політичної незалежності України та усіх країн Східного партнерства.

Європарламент підкреслив, що останнім часом в Україні не було зареєстровано «жодних нападів, залякувань або будь-якої іншої дискримінації щодо етнічних росіян або російських громадян, що підтверджують міжнародні спостерігачі, такі як ООН, ОБСЄ і Ради Європи».

ЄП висловив підтримку зусиль українського уряду, який працює у тісній співпраці з ОБСЄ та Радою Європи, для забезпечення належної поваги законних прав російськомовного населення та інших культурних, національних і лінгвістичних меншин відповідно до положень Європейської хартії регіональних мов і мов меншин та Рамкової Конвенції про захист національних меншин.

Європейські парламентарі закликали провести всебічний моніторинг виборів президента України поглибленою місією зі спостереження від бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ), а також парламенту та ЄС; та відкинули зовнішній тиск, що має на меті затримати ці вибори.

Торкаючись міжнародного аспекту, ЄП привітав готовність Ради ЄС надати Україні допомогу в сфері «реформи цивільного сектора безпеки, допомогти міліції у сфері верховенства права, а також розглянути всі варіанти, включаючи можливу місію спільної політики безпеки і оборони, а також можливість моніторингової місії ЄС».

Також Європарламент привітав підписання Україною політичного розділу Угоди про асоціацію з ЄС та подальше прийняття відповідних заходів в області торгівлі, і закликав до якомога швидшого підписання Угоди про асоціацію та глибоку і всеохоплюючу зону вільної торгівлі – у повному обсязі, а також до прискорення лібералізацію візового режиму з Україною для просування вперед на шляху запровадження безвізового режиму.

Разом з тим, ЄП знову заявив про необхідність розслідування розстрілів у Києві і трагічних подій на Майдані «з включенням сильної міжнародної складової» і під керівництвом міжнародної консультативної групи Ради Європи.

Довідка «ПЛ»:

Європейський парламент – впливова міжнародна інституція, законодавчий орган Європейського Союзу. 

 Поділитися